Spaghetti alla carbonara
Nem klassiker. Hurtigt at lave, smager vidunderligt, giver masser af energi. Det er tre gode grunde til, at spaghetti alla carbonara er en populær ret også langt uden for Italiens grænser. Opskriften her er tro mod den originale opskrift på spaghetti alla carbonara, der oprindeligt er en traditionel ret fra regionen Lazio, og især området omkring Rom.
Historien fortæller, at pasta alla carbonara i gamle dage var en hyppig spise blandt kulminearbejderne (kul hedder carbone på italiensk) i området omkring Rom, og at retten derfor hedder, som den gør. Spaghetti er den pastatype, der ofte serveres ‘alla carbonara’ i Italien, men andre typer af lang pasta kan også bruges.
Som de fleste andre traditionelle retter fra Rom, består spaghetti alla carbonara af enkle og beskedne ingredienser. Fløde og parmesanost hører ikke hjemme i den originale version, men er en variation, der ofte spises uden for Italien – det med fløden er også ved at vinde udbredelse i Italien – men det er altså en variation. Rådet herfra er: Undgå fløde i din carbonara.
Hvis du vil følge den originale version, skal du i stedet for parmesanost bruge revet ost af typen Pecorino Romano, en hård ost lavet af fåremælk med en kraftig og intens salt smag. På trods af navnet produceres denne ost hovedsageligt på Sardinien. Pecorino Romano er en beskyttet titel med mærkningen D.O.P, som betyder, at producenter af osten følger et strengt reglement, der bygger på den metode, som de gamle romere brugte for over 2000 år siden.
Ingredienser 4 personer
500 gr. Spaghetti
4 æg
300 gr. pancetta eller bacon
1 dl. ekstrajomfru olivenolie
Pecorino Romano D.O.P.
Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Start med at bringe 4-5 liter saltet vand i kog til spaghettierne. Skær bacon eller pancetta ud i store tern og steg det på en pande i olien. Når det er sprødt, tager du det af og lægger det til side og lader olien forblive på den varme pande. Rør æggene sammen i en skål.
Tricket bag en vellykket spaghetti alla carbonara er at bikse retten sammen i en vældig fart, men i den rigtige rækkefølge, som vil sikre, at retten ikke bliver tør.
Proceduren er, som følger: Kog pastaen, til den er al dente. Hvis olien ikke længere er varm, varmes den op, og bacon/pancetta kommer tilbage på panden. Hæld hurtigt vandet fra spaghettierne uden at dræne pastaen fuldstændigt (lad den ikke stå og dryppe af). Når der stadig er lidt vand ved pastaen, holder den bedre varmen, og vandet bidrager til en cremet konsistens. Hæld straks pastaen over i en skål (ikke tilbage i gryden), og hæld derefter straks æggene over, mens du rører rundt. Hæld så den varme olie med bacon/pancetta over og rør, til den cremede sovs er godt fordelt.
Æggene skal ikke størkne som røræg, det vil gøre din spaghetti alla carbonara tør. Hvis du er bange for at spise rå æg, så brug hellere pasteuriserede æg.
Server med friskkværnet peber og revet Pecorino Romano over.
Comments
13 Responses to “Spaghetti alla carbonara”Trackbacks
Check out what others are saying...-
[…] Mandag: Spaghetti Carbonara […]
Nej hvor er det en dejlig ret. Normalt køber jeg det hos min pizza mand, som faktisk er italiener, men jeg fandt den her opskrift og tænkte, at det måtte prøves. Hold op det var godt og så nemt at lave!
Hej Sarah
Ja ik’? 🙂 Godt, du kunne lide den.. Mange hilsner Marie
Jeg fandt opskriften da jeg i eftermiddags da jeg søgte efter en opskrift på spaghetti alla carbonara. Vi prøvede den af her til aften, og alle fire i familien elskede retten! Vi brugte hvad vi havde i køkkenet og lavede den derfor med fuldkornsspaghetti og parmesanost – sikkert ikke helt italiensk men en meget lækker og nem ret, som vi helt sikkert laver igen.
Din blog er kommet på min blogroll, så jeg fremover kan følge med i de lækre opskrifter her på bloggen.
Kh Gitte
Hej Gitte
Undskyld det sene svar, tak for din kommentar og rosen! Jeg er glad for, at du kan lide opskrifterne 🙂
Mange hilsner
Marie
Plejer man normalt ikke at putte noget af osten direkte i æggemassen, inden det hele blandes sammen med pastaen?
Hej
Nej ikke normalt – men derfor kan der jo godt være nogen, der gør det. Det burde ikke være noget problem at gøre det i hvert fald. Du kan jo prøve begge variationer og se, om det fungerer godt.
Hilsner
Marie
Italiensk??
Pasta som er kogt dej med røget flæsk og oste-æggesovs kendes i Danmark fra vikingetiden så så italiensk er den heller ikke. Den er de facto mindst ligeså dansk som italiensk – måske mere endda da den kan spores længere tilbage end den italienske variant, men dejligt smager den og er let og hurtig at lave (med mindre man laver sin pasta fra grunden)
Søren
Hej Søren
Ser man det, den historie kendte jeg ikke :-). Men jeg tror nu alligevel, at den italienske version smager bedre end vikingeversionen med den kogte dej…
Mange hilsner
Marie
Jeg laver lige jubel dans, inden jeg går i køkkenet og laver denne carbonara. Har altid synes retten smager fælt godt, men mine mave er desværre ikke så god til de fede ingredienser, så at se den oprindelig laves uden fløden er så dejligt.
Elsker din side, og husker at linke flittigt, når jeg blogger min aftensmad 😀
Hej Tina
Jeg håber, den blev god.. Verden er delt på spørgsmålet om fløde eller ej i carbonara. Vi stemmer også for den originale til hver en tid! Og tak for ros og links 🙂
Hilsner Marie
Hej Maria
Den blev supergod, og ingen ondt i maven bagefter. Tomlen op herfra 😀
Skønt 🙂