Caffè! Sådan brygger du en rigtig italiensk kaffe

Espresso, cappuccino, caffè latte. Alle kender italiensk kaffe. Af alle verdens måder at brygge kaffe på ser den italienske ud til at have sejret stort. Således også i vores lille hjem hvor mine kaffefiltre, stempel- og termokanden for længst er blevet vippet af pinden til fordel for små espressokopper og vores foretrukne kaffebrygger, eller ’caffettiera’, en Moka Express fra Bialetti.

Den klassiske ottekantede mokakande er den mest almindelige kaffebrygger i italienske hjem, og den brygger en stærk kaffe, der drikkes i små kopper, ligesom den espresso man kan få på italienske kaffebarer.

Mokakanden er pladsbesparende og billig sammenlignet med de elektriske espressomaskiner, og hvis du bruger kanden rigtigt, brygger den en ’caffè’, der sagtens kan måle sig med den, du kan brygge på de dyre maskiner.

Her får du opskriften på, hvordan du brygger god kaffe på en mokakande. Følg den nøje for at få en italiensk kaffe med den helt rigtige smag.

Sådan gør du

Vælg den rigtige kaffe. Det bedste er, hvis du selv kan male dine kaffebønner, men hvis ikke, så brug kaffe særligt beregnet til mokakanden. Vi bruger sædvanligvis kaffe af mærket Lavazza, der både har kaffe beregnet for moka og for espressomaskiner.

Mokakanden består af tre dele. Den underste beholder skal der vand i, den midterste er filteret, der skal kaffe i, og den øverste del skrues på. Her stiger kaffen op, når den er klar.

Brug friskt koldt vand fra hanen til at fylde i den underste del. Nogle italienere bruger kildevand fra flasker og mener, at det gør kaffen bedre. Det bruger vi ikke, men du kan jo prøve og smage, om du synes, det gør en forskel. Fyld vandet op til lige under midten af ventilen, som du kan se inde i beholderen.

Sæt filteret i og fyld det med kaffe – uden at presse! Fordel kaffen omhyggeligt med en teske, så den er jævnt fordelt og fyld op, til der er en lille top på midten. Fjern kaffe rundt i kanten af filteret med en finger og skru overdelen på og stram til.

Sæt mokakanden på komfuret på lavt blus. Vent tålmodigt til kaffen langsomt stiger op, og nyd duften. Når den øverste beholder er næsten helt fuld af friskbrygget kaffe, begynder den at ’sprutte’. Så skal du straks slukke for blusset for at undgå, at kaffen smager brændt.

Rør rundt i kaffen, inden du serverer, sådan at den første stærke kaffe bliver blandet med den mildere kaffe, der kommer til sidst.

Server i små espressokopper.

Tip til en cremet kaffe

Her er et tip til, hvordan du kan lavet en cremet kaffe med sukker, der ligner den cremede espresso, du kan få serveret på en italiensk kaffebar.

Hæld halvanden til to teskefulde sukker for hver kaffe, du skal servere, op i et lille glas. Hold øje med, hvornår kaffen begynder at stige op i mokakanden. Når de første dråber kommer ud, hælder du dem straks over sukkeret, inden du sætter kanden tilbage på blusset. Kun de første par cremede dråber. Brug en teske til at røre hurtigt og kraftigt rundt i sukkeret, indtil det er blevet til en skummet lysebrun masse.

Fordel sukkermassen i kopperne, hæld den færdige kaffe over og rør rundt.

Voilá – en lille sød og cremet caffè.

Flere gode råd

 • En mokakande skal vedligeholdes, den skal bruges ofte for at brygge rigtig god kaffe, helst dagligt. En Mokakande går ikke sjældent i arv, jo mere kaffe den har brygget, jo bedre er den.
 • Vask aldrig mokakanden med sæbe, men brug lunket vand og hænderne til at rengøre den.
 • Inden du tager en ny mokakande i brug første gang, skal du brygge kaffe på den mindst 5 gange og kassere den, inden du kan drikke din første caffè.
 • Skift jævnligt gummiringen, der sidder i den øverste del af mokakanden.
 • Køb flere mokakander i forskellige størrelser, så spilder du ikke kaffe ved at lave for storen kande, hvis du bare er dig selv.

Kaffe som du kan lide den

Vi plejer at drikke kaffen med halvanden teskefuld sukker i små kopper. Men du kan også bruge en mokakande til at lave din egen foretrukne kaffe. Med mælkeskum bliver det til en cappuccino, med varm mælk en caffé latte eller med varmt vand en americano, som ligner mere den kaffe, der drikkes i Danmark.

Hvordan foretrækker du din kaffe, og hvad brygger du den i?
Bruger du også en mokakande, eller har du måske èn et sted, der står og samler støv, og som du skulle tage at genoplive?

Advertisement
Comments
13 Responses to “Caffè! Sådan brygger du en rigtig italiensk kaffe”
 1. anette siger:

  hej Marie

  Skønt med lidt instrukser fra en “prof” – bialetti kaffe er bare vanedannende 🙂
  hilsen
  Anette

 2. Hej Anette
  Jeg er glad for, at du kan bruge mine instrukser 🙂 Ja, vi bliver i hvert fald ved med at gå tilbage til Bialettikanden, vi har prøvet nogle forskellige espressomaskiner (i den knapt så dyre ende godt nok..) – men mokakanden er bare bedre..

  Mange Hilsner Marie

  • Gitte siger:

   Hej Marie

   Jeg drikker ofte espresso og er ret vild med dine hvide kopper. Jeg har søgt en del på nettet men uden held, måske du kan hjælpe med navnet på disse.

   hilsen
   Gitte

   • Hej Gitte
    Kopperne paa billedet koebte vi i det lokale supermarked i Bottagna, hvor vi boede i Ligurien. De var bare en billig efterligning af en dyrere slags i samme stil, som jeg ogsaa har set herhjemme i butikker rundt omkring. Men jeg ved desvaerre ikke, hvad maerket hedder.
    .
    Mange hilsner

    Marie

 3. Bent siger:

  Tak for en god guide. Hvad med formalingsgraden til en Bialetti?
  Mvh. Bent

 4. Hej Bent
  Undskyld det sene svar. Tak, jeg er glad for, at du kan bruge guiden. Vi maler ikke selv vores kaffebønnner, så jeg har ikke den store erfaring. Men de skal males finere end til almindelig filterkaffe og grovere end til en espresso. Håber det giver mening. Du kan jo prøve at købe en pakke af det allerede formalede kaffe til moka fra Lavazza f.eks. så har du noget at sammenligne med. Vi plejer at købe den, der hedder ‘crema e gusto’.

  Mange hilsner

  Marie

 5. Hans siger:

  Jeg bruger Moka Express (3 kopper).

  Er der en speciel vejledning, hvis jeg f.eks. ønsker at lave een kop med den?

  Desuden vedr.:

  “…begynder den at ’sprutte’. Så skal du straks slukke for blusset for at undgå, at kaffen smager brændt.”

  Er det korrekt, at man skal slukke og fjerne kanden kaffebryggeren fra blusset? For der bliver jo ved med at komme kaffe ud?

  Mvh.

  • Hej Hans
   Der er ikke nogen måde at lave bare én kop kaffe på en kande til tre, den skal fyldes helt op, for at kaffen bliver, som den skal.
   Og ja, det er rigtigt forstået, at kaffen skal tages af blusset, når den begynder at sprutte. Men- hvis den begynder at sprutte, inden den er færdig, dvs. inden kanden er fuld eller næsten fuld, så er der noget galt. I det tilfælde kan man prøve at skifte gummiringen, der sidder i kanden, og gøre sig umage med at fylde kaffe i, så der ikke kommer noget på kanten, sådan at låget ikke kan skrues helt tæt på.
   Det er normalt, at der er lidt vand tilbage i den nederste del af kanden, når kaffen er færdig.

   Mange hilsner

   Marie

 6. AFJ siger:

  Hej!

  Vedr cremaen:

  Er det meningen, at den skal være i kaffekoppen, når den færdige kaffe hældes i? Eller skal kaffen være i koppen først og så hælder man cremaen i? For jeg synes ikke jeg, kan få cremaen til at være ovenpå kaffe, så man kan se cremaen? Jeg går ud fra at jeg gør et eller andet forkert.

  Jeg synes det bliver meget sødt med sukkeret i- jeg kan bedst lide espresso stærk, men vil gerne have crema på, da det ser rigtigt flot ud, Er der en anden måde man kan lave cremaen på, så kaffen ikke bliver for sød? Så vidt jeg ved, er cremaen jo i bund og grund bare en form for skum.

  Som læser af mange blogs er det rigtigt fedt at have fundet en kun om italiensk mad, og så tilmed på dansk! Bare en lille skam der går noget tid imellem indlæggene.

  Brgds.

 7. Ja, det ser nok ca. sådan ud. Men jeg har aldrig prøvet at hælde kaffen op i et glas- det kan godt være, at ‘creme-toppen’ ikke bliver lige så høj med sukkertricket..
  – Det er jo, så vidt jeg forstår, et foto af en espresso, hvor kaffen i sig selv ‘cremer’..

 8. Hej igen
  Jeg fandt lige denne her video på youtube, der viser, hvordan man laver sukkermassen til ‘creme-tricket’. Den er lidt lang, men hvis du har fire minutter, så kan du se her, hvordan det er, jeg gør. Som du kan se til sidst i videoen, så bliver cremetoppen ikke helt lige så høj, som på det andet billede..

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

 • Kontakt os

  Skriv gerne en kommentar her på bloggen, eller skriv til vores mail: minmandsitalienskekoekken@gmail.com
%d bloggers like this: