Kødboller i tomatsovs – polpette di vitello al sugo

polpette di vitello al sugo-4

Lad mig slå fast med det samme – kødboller i tomatsovs skal ikke serveres sammen med spaghetti i bedste Lady & vagabonden-stil. I hvert fald ikke hvis menuen skal være italiensk. Spaghettiversionen er den amerikanske version af den traditionelle italienske ret. I Italien serveres kødboller i tomatsovs som en secondo (hovedret), f.eks. sammen med kartofler. Hvis der bliver sovs tilovers i gryden, når alle kødbollerne er spist, kan den til gengæld med fordel bruges sammen med pasta dagen efter. Det er mere italian style.

Retten findes i mange varianter alt afhængig af region og familie, så der er ikke én rigtig måde at lave den på. Det her er vores bedste version.

polpette di vitello al sugo-1

polpette di vitello al sugo-2

polpette di vitello al sugo-3

Ingredienser 6 personer

Til kødbollerne:
1250 gr. hakket kalvekød
200 gr. blødt hvedebrød
100 gr. parmesanost
4 æg
3 spsk. rasp
Bredbladet persille
Lidt revet moskatnød
1-2 spsk. rødvin
ca. 1/2 liter mælk (til at blødgøre brødet)
Salt & peber

Til tomatsovsen:
1 løg
1,5 liter passata (purerede tomater)
1-2 dl ekstra jomfru olivenolie
lidt sukker


Sådan gør du

Start med at lave tomatsovsen – en traditionel sugo al pomodoro. Hak løget fint og svits ved lav varme i olivenolien, til de er gennemsigtige. Brug gerne en gryde af terracotta.
Tilsæt de purerede tomater og en lille smule sukker for at tage syrligheden i tomaterne. Lad sovsen simre ved lav varme i mindst en time.

Lav kødbollerne imens. Læg brødet i blød i en skål med mælk – brug kun den bløde del ikke skorpen. Når det er godt blødgjort, presser du forsigtigt mælken ud med hænderne. Bland brødet med det hakkede kalvekød, revet parmesan, æg, rasp, lidt revet moskatnød – og hvis du vil et par skefulde rødvin. Hak også lidt bredbladet persille og kom ved sammen med salt og peber. Bland alle ingredienser god sammen med hænderne.

Form så kødbollerne og læg dem på et fad. De skal være 2-3 cm i diameter.

Når tomatsovsen er klar, tilsætter du kødbollerne. Tomatsovsen vil nu blive mere våd, når kødet afgiver sin væde. Den skal derfor simre mindst en time mere, til den igen er reduceret. Nogle af kødboller går lidt i stykker, fortvivl ikke, det gør kun sovsen bedre.

Server retten varm, med kartofler og/eller brød til.

Advertisement
Comments
4 Responses to “Kødboller i tomatsovs – polpette di vitello al sugo”
 1. Samantha siger:

  sikke en lækker opskrift med gode billeder. Jeg vil dog fortrække dem med kød med lav fedt% og havregyn istedet for brød. men de ser gode ud 🙂

 2. Tommy B siger:

  De gange jeg har været på ferie i Italien, der har alle restaurenterne Spaghetti Bolognaise på menuen, men det er måske heller ikke det samme?

  Den store udfordring ved det, er at der er meget hvede og brød i den Italianske mad, noget jeg gerne ville undgå, er der evt. et alternativt hvede og brød i opskrifterne?

  • Hej Tommy
   Nej, ragu alla bolognese er ikke det samme – det er en kødsovs. Retten er så kendt, at den kan fås på ‘turistede’ restauranter over hele Italien – men den stammer oprindeligt fra Bologna (deraf navnet). Egentlig spises den ikke med spaghetti i Bologna, men med ‘tagliatelle’, som er en type af båndpasta. Den er mere velegnet, fordi ragu’en ikke så nemt ‘glider af’. Du kan finde opskrften på den originale ragú alla bolognese her på bloggen også.
   Med hensyn til hvede og brød, så består det italienske måltid af en ‘primo’, som typisk er pasta eller risotto, og så en ‘secondo’, som er kød/fisk med en ‘contorno’ (tilbehør) som er grøntsager.
   Så bare spring ‘primoen’ over og gå direkte til ‘secondoen’ (som normalt serveres med brød, men det kan man jo også bare lade være med at spise) 🙂

   Mange hilsner

   Marie

   PS. Jeg er ved ar re-designe bloggen, og den spiller mig lidt et teknisk pus, derfor blev denne post åbenbart sendt ud igen, selvom jeg har udgivet den for et stykke tid siden…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

 • Kontakt os

  Skriv gerne en kommentar her på bloggen, eller skriv til vores mail: minmandsitalienskekoekken@gmail.com
%d bloggers like this: