Tips til det italienske køkken

Hvis du gerne vil lave italiensk mad ofte, så er her et par tips til, hvad der er godt at have på lager i køkkenet. Italiensk mad er for det meste forholdsvis simpelt og i mange retter, skal du kun bruge få ingredienser. Så med et basislager i køkkenet behøver du ikke rende hele byen rundt eller slæbe tunge poser hjem fra fra supermarkedet, når du skal købe ind til dine italienske retter.

Gode råvarer
Allervigtigste er det, at dine råvarer er gode. Gode råvarer gør altid en forskel, men det italienske køkken er i den grad baseret på, at maden skal smage af det, den er lavet af, og der bruges ikke mange smagsforstærkere i form af stærke krydderier. De grøntsager, man bruger mange af i det italienske køkken, kan være svære at finde i samme gode kvalitet i Danmark. Drop sovsen med de friske tomater, hvis ikke du kan finde de røde solmodne af slagsen. Brug hellere tomater fra dåse, resultatet bliver bedre. Gå på indkøb og se, hvad du kan få den dag og vælg en opskrift ud fra det. Sådan gør italienerne på markedet.

Altid ekstra jomfru olivenolie
I Italien er olie til madlavning olivenolie. Basta. En god ekstra jomfru olivenolie gør en forskel, der virkelig kan smages. Olie fra Syditalien har en kraftigere smag end olie fra f.eks Ligurien. Hvad du bedst kan lide er en smagssag. En god olivenolie koster, men lad være med at spare der, hvis du vil have et godt resultat.
Hvis du har en god olivenolie, kan du med få ingredienser derudover lave et himmelsk måltid. Der skal meget olie til, når du laver Italiensk mad. Spar ikke – det kan ikke siges nok gange. Husk at det er de gode fedtstoffer, og spis så hellere en lidt mindre portion.

Godt at have
Nogle ingredienser går igen i mange italienske opskrifter også her på bloggen. Hvis du altid vil være klar til at bikse en god italiensk ret sammen, så er der et par ting, som er gode at have i køkkenskabene.

 • Vi har altid hvidvin til at lave mad med i køleskabet. Køb bare den billigste i pap og med skruelåg. Det er fint til madlavning, og så kommer du (forhåbentlig) heller ikke til at drikke den.
 • Ost af typen Parmigiano Reggiano eller Grana Padano til at rive på din pasta og Pecorino Romano til gratinering er også godt at have. Ostene kan købes i de fleste supermarkeder. Køb de hele stykker og riv osten selv fremfor at købe ost, der allerede er revet .Ostene smager også godt bare som de er serveret i stykker med lidt oliven som en antipasto. Du skal nok få dem spist. Se efter det cirkelformede mærke D.O.P. når du køber osten.
 • Løg, gulerødder og bladselleri er grundingredienser i mange retter, så det har vi også altid i køleskabets grøntsagshylde. Så køber vi ind af sæsonens bedste grøntsager alt efter hvilke retter, vi skal lave.
 • Pasta i både korte og lange typer samt risottoris (f.eks. Carnaroli eller Arborio) har selvfølgelig også en fast plads i køkkenskabet.

Friske krydderurter
Friske krydderurter gør også en kæmpe forskel i smagen af dine retter. Da vi boede i Italien havde vi den luksus, at vi kunne plukke alt i haven eller langs vejen. Nu må vi plante ud på altanen. Mange krydderurter kan fås i potter i supermarkeder, og hvis du sørger for at passe dem, kan de faktisk holde rigtigt længe i vindueskarmen.
Basilikum, rosmarin, timian og salvie er gode at have friske. Oregano bruger vi også tit i tørret udgave, hvis du er så heldig at have den i haven, så tør den selv, når den blomstrer. Bredbladet persille indgår i næsten alle retter. Det kan købes afskåret i supermarkeder og grønthandlere. Hak evt. en del og frys det ned, persillen kan ikke holde sig så længe i køleskabet, før den bliver slatten.

Se alle vores italienske opskrifter

Advertisement
Comments
9 Responses to “Tips til det italienske køkken”
 1. Ditte Meincke siger:

  Kunne godt tænke mig at vide, hvilken olivenolie du bruger til madlavning. Bliver altid meget i tvivl når jeg står i supermarkedet. Ender ofte med De Cecco som jeg godt kan lide, selvom den bliver høvlet ned i en ny test af olivenolier. Du køber sikkert med hjem fra Italien, men hvis du skulle købe i et dansk supermarked eller i det italienske supermarked, Supermarco, hvilket mærke ville du da vælge?

 2. Hej Ditte,
  Jep, det med olien er virkelig et problem her – dem i supermarkederne er bare ikke særligt gode – men ret dyre, i forhold til den kvalitet, man får for pengene.. Luca’s familie producerer selv olivenolie i Ligurien, så vi fragter det altid hjem fra Italien i store dunke. Vi har faktisk ikke købt en olivenolie i supermarkedet her, som ville være værd at anbefale 😦 Vi prøver ihærdigt aldrig at løbe tør for vores egen…
  Men jeg har faktisk et halvfærdigt indlæg liggende med nogle gode tommelfingerregler, når man skal vælge en (altid ekstra jomfru) olivenolie – jeg vil lige se at få det lagt på bloggen så snart, som muligt!
  Kh Marie

 3. Åh, du har ret. Nej, det ligger stadig i en halvfærdig version. Jeg lover, det kommer!

 4. Dorrit siger:

  vedr. spagetti cabonara er det hele ægget der skal tilsættes ????

 5. Morten Thvilum siger:

  Hej
  Dejligt at se lidt oliven olie diskussion. Det er svært at få rigtig god olivenolie i DK, Jeg kan ikke komme med købsanbefalinger, men prisen er dog en vis indikator. Som med vin giver prisen jo ikke altid et retvisende billede, men undgå for alt i verden de helt billige oliven olier på hylden i supermarkedet. Min korte version af en købsvejledning er:
  Det skal naturligvis være ekstra jomfru olie. Dette er mest en teknisk kvalifikation, men har dog også visse smagsmæssige kriterier. Den væsentligste tekniske kvalifikation er et max oliesyre indhold på 0.8%. Det siger en hel del om hvilken proces de små oliven har undergået.
  Derefter, -se om olien er produceret i Italien, samt at det er italienske oliven der er anvendt. Står det der ikke; glem det. Det kan være oliven fra hvor som helst i EU eller sågar Nordafrika.
  Se derefter om producenten er navn og adresse angivet, gerne med en oplysning der viser at det er hans egne oliven. Er der oplysning om hvilke oliven sorter som anvendes, og i hvilket indbyrdes forhold de indgår, tyder det mere og mere på et kvalitetsprodukt, som producenten kan stå inde for.
  Der er jo stor forskel på olivenolier fra Italien. Ligurien og Toscana laver f.eks. hver især fantastiske olier, men de er forskellige. Forspild aldrig en chance, hjemme, på restaurant eller hos venner med at smage og lugte til diverse oliven olier. Så bygger du efterhånden en bedre fornemmelse for både kvalitet, samt smagsnuancer, op. Og dermed få du nok flere slags olivenolier på hylden derhjemme. En god, ufilteret, olivenolie koster måske omkring 100-110 Kr, pr 3/4L, og den er jo herlig til salater, iblandet varm pasta osv. Men til stegning kunne man jo så bruge en lidt billigere, men dog god olie.
  Jeg bor og producerer olivenolie i den sydlige del af Toscana, men nej dette er ikke en salgkampagne. Jeg har endnu ikke haft problemer med afsætningen 😉

 6. Bjørn Bolbroe siger:

  Til alle jer, der gerne vil have rigtig Italiensk Olio Extravergine di olive, også kaldet Ekstra jomfru olivenolie, kan jeg anbefale at købe det I Italien.
  Jeg køber mit fra Casa salblanico, og vupti 4 dage efter er det hos mig med fragtmanden.
  Rigtig olie som er grøn og smager af oliven.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

 • Kontakt os

  Skriv gerne en kommentar her på bloggen, eller skriv til vores mail: minmandsitalienskekoekken@gmail.com
%d bloggers like this: