Italienske opskrifter
Her er oversigten over alle vores italienske opskrifter her på bloggen.
Listen bliver udbygget, efterhånden som der kommer flere opskrifter til. Hvis du leder efter en opskrift med en bestemt ingrediens, så brug tag-skyen i højre side, eller du kan bruge kategorimenuen i højre side til at finde opskrifter.
Nogle af retterne går igen i flere af kategorierne, fordi de for eksempel kan gå som både forret og hovedret.
Opskrifter på antipasti – forretter
Antipasto betyder ’før måltidet’ på italiensk og er ofte flere forskellige små retter. Antipasti kan både være varme og kolde og bestå af kød, fisk, grøntsager og ost, og de er til for at stimulere appetitten inden det egentlige måltid. Tit er forretten det bedste ved hele måltidet, synes jeg, så jeg skal altid passe på ikke at spise mig mæt i alle de forskellige små lækkerier allerede inden første ret.
Siciliansk antipasto med aubergine – caponata di melanzane
Italiensk tomatsalat – caprese
Gratinerede ansjoser – acciughe gratinate
Hvidvinsdampede blåmuslinger med peber – impepata di cozze
Blækspruttesalat med kartofler – insalata di polipo con patate
Tun og bønner – tonno e fagioli
Æggekage med vilde asparges – frittata con asparagi selvatici
Gratinerede kammuslinger – capesante gratinate
Fritterede artiskokker – carciofi fritti
Opskrifter på primi – første retter
En primo er den første ret i det italienske måltid, som lægger bunden inden hovedretten (secondo) med enten pasta, risotto eller suppe. I Italien serveres primi i dybe tallerkener og uden tilbehør – heller ikke brød, pasta og ris er jo fulde af kulhydrater i forvejen.
Retter med pasta:
Spaghetti med kaperspesto – spaghetti al pesto di capperi
Pasta med små friske tomater – pasta con pomodorini freschi
Gnocchi al gorgonzola
Pasta med tomat og auberginer – pasta alla norma
Grønne gnocchi med valnøddesalsa – gnocchi verdi in salsa di noci
Pasta med broccoli – pasta ai broccoli
Spaghetti alla carbonara
Ravioli med artiskokker – ravioli ai carciofi
Casarecce med rejer og vilde asparges – casarecce con gamberetti e asparagi selvatici
Hjemmelavede tagliolini med røget laks og fløde – tagliolini panna e salmone affumicato
Ragu’ alla bolognese – italiensk kødssovs helt efter forskrifterne
Spaghetti med blæksprutte og blæk – spaghetti al nero di seppia
Ravioli med bladbeder og tomatsovs – ravioli alle erbette con sugo al pomodoro
Linguine med hjertemuslinger – linguine alle vongole
Risotto:
Risotto med asparges – risotto agli asparagi
Risotto med tørrede karl Johan svampe – risotto ai funghi porcini secchi
Risotto med kantareller og Taleggio – risotto ai finferli e Taleggio
Pasta med kikærter – pasta e ceci
Suppe med kikærter, spelt og rosmarin – zuppa con ceci, farro e rosmarino
Opskrifter på secondi – hovedretter
Secondo gør det ud for hovedretten i det italienske måltid og er for det meste kød eller fisk. Ved siden af serveres tilbehøret (contorno) som ofte er grøntsager tilberedt på en eller anden måde. Italienere serverer også altid brød sammen med en secondo.
Lammekølle med ovnkartofler – cosciotto d’agnello con patate al forno
Gedekid i ovn – capretto al forno
Kanin i tomat og oliven – coniglio in umido con olive
Bresaola med rå artiskokker – bresaola con carciofi crudi
Fyldte peberfrugter – peperoni ripieni
Bresaola, rucola e Parmigiano Reggiano
Svinemørbrad med gulerodscreme – filetto di maiale con crema di carote
Kødboller i tomatsovs – polpette di vitello al sugo
Hovedretter med fisk & skalddyr:
Fyldte blåmuslinger – cozze ripiene
Små blæksprutter i tomat med kartofler og ærter – Moscardini in umido con patate e piselli
Smørstegt havtaskehale – coda di rospo spadellata
Salat med klipfisk – insalata di baccalà
Vegetariske hovedretter:
Vilde asparges som i Milano – asparagi selvatici alla milanese
Opskrifter på contorni – tilbehør
Contorni serveres sammen med hovedretten (secondo) og er for det meste grøntsager.
Grillstegte squash – zucchine grigliate
Gratinerede artiskokker – carciofi gratinati
Peberfrugter bagt i ovn – peperoni al forno
Sauteret spinat med smør og hvidløg – spinaci al burro
Svigermors grimme men gode pandekartofler – brutte ma buone
Opskrifter på dolci – desserter
Tiramisú – italiensk dessertklassiker
Panna cotta med jordbærsovs – panna cotta con salsa di fragole
Traditionel italiensk dessert – torta della nonna
Is med fersken – gelato alla pesca
Opskrifter på pizze og focaccie
Pizza Margherita
Focaccia med løg – focaccia alle cipolle
Opskrifter på biscotti – småkager
Sprøde biscotti med nødder – brutti ma buoni
Grundopskrifter
Traditionel pesto med basilikum – pesto alla genovese
Det klassiske udgangspunkt i italienske retter – Il soffritto
Hjemmelavet frisk pasta med æg – pasta fresca all’uovo
Grundopskrift på dej til pizza og focaccia
Følg bloggen ved at melde dig til i højre side, hvis du vil have vores italienske opskrifter og tips til italiensk madlavning direkte på mail.
Hørte du det BUM?? Det var mig der faldt pladask for din/jeres skønne blog. Jeg eeeeelsker italiensk mad og vil helt sikkert følge med herinde. Tak for inspirationen.
Hej Charlotte
Velkommen til. Dejligt at vide, at du bliver inspireret af bloggen 🙂
Mange hilsner
Marie
Hvor i italien stammer I fra? Hilsen Juliane
Hej Juliane
Luca er fra Milano (og jeg er fra Danmark), men vi har også boet sammen i Ligurien.
Mange hilsner
Marie
Super lækker blok og gode opskrifter!
Har i ikke også en opskrift på rigtig og lækker italiensk lasagne?
Mange hilsner Anne
Hej Anne
Tak 🙂 Jo, du er allerede nået langt, hvis du bruger vores ragu’ alla bolognese i din lasagne – så må vi snart få lagt hele opskriften op!
Mange hilsner
Marie